Paris Ta sig runt

Hur tar man sig bäst runt i Paris

Ta sig runt i Paris!

Paris kollektivtrafik är väl utbyggt och enkelt att ta sig runt i Paris med. Du kan åka med metro (tunnelbana), bussar, RER (en kombination av metro/snabbtåg), Orlybus (buss mellan Orly flygplatsen och Place Denfert-Rochereau i Paris) och Roissybuss (buss mellan Charles de Gaulle airport och Opera i Paris). Det smidigaste sättet är att köpa ett metrokort ett sk. Paris Visite kort som gäller för olika antal dagar och zoner. Då åker du hur mycket vill under de dagar du köpt ditt kort.

Cykla runt eller åk segway i Paris är också en speciell upplevelse. För att inte nämna en båttur på floden Seine för att se Paris sevärdheter från ett annat perspektiv.

Metro Tunnelbana i Paris

Metro / Tunnelbanan

Att åka tunnelbana i Paris är väldigt smidigt. Du kommer fort fram under marken och många hållplatser ligger i närheten av de flesta sevärdheterna. Nedgångarna är också tydligt utmärkta med antingen ett M eller ordet Metro och även Métropolitain. Metrons olika linjer är märkta med siffror och olika färger. Metron går oftast fram till kl. 01 på natten. På morgonen börjar de kl 05.30.

Den första tunnelbanelinjen öppnade 19 juli 1900 under världsutställningen, Exposition Universelle.

Det finns två vackra glasövertäckta metroentréer i original kvar i Paris som är designade av Hector Guimard. Den ena är Abbesses och den andra är Porte Dauphine

Ett Paris Visite kort gäller på Paris metro.

Köp ett ParisVisite Kort!

Ta sig runt med RER tåg i Paris

RER / Snabbtåg

RER står för Regional Express Network (på franska Réseau Express Régional). Det är ett snabbtåg som har likheter med metron. Du kan connecta till RER via flera av metrons stationer. Du kommer se att det kan stå både M och RER på samma skylt vid nedgångarna. RER stannar inte riktigt på lika många stationer som metron. RER är märkta med bokstäver för att inte blandas ihop med metrons siffror.

Du kan åka med RER till Charles de Gaulle flygplats (CDG). Om du skall åka till Orly flygplats (ORY) kan du inte ta RER hela vägen utan byta till exempelvis OrlyBus. Du kan även ta RER från centrala Paris till Disneyland Paris och till slottet Versailles.

Ett Paris Visite kort gäller på RER. Om du skall ta RER från Charles de Gaulle flygplats behöver du ett Paris Visite för zon 1-5. Likadant om du skall åka med RER till Disneyland Paris som ligger i zon 5 eller till Versailles som ligger i zon 4.

Paris Visite kort i Paris

Paris Visite metrokort / busskort

Välj mellan ett 1, 2, 3 eller 5 dagars kort inom olika zoner

.

Du kan köpa ett Paris Visite för 2 olika zoner. Du hämtar ut ditt Paris Visite pass på plats i centrala Paris. OBS! Du kan ej hämta ut det på flygplatsen

Fria resor i tunnelbanan (metro), samt med RER-tågen, Roissybus, Orlybus och Orlyval samt Montmartre funicular.

Aktivering: Kortet aktiveras när du börjar använda det. Tänk på att kortet gäller i kalenderdagar.

Rabatter: Ett Paris Visite ger dig också förmånliga rabatter på ex inträden till olika sevärdheter.

Köp ett ParisVisite Kort!

Åk buss i Paris

Bussar

Det finns flertalet bussar att transportera sig med i Paris. När inte tunnelbanan går på natten är det ett bra alternativ att ta sig via bussarna istället. Nattbussarna kallas "Noctilien".

Kan vara lite svårt att hitta vart bussarna stannar och avgår - man får lite lite efter skyltaran runt gatorna. Det finns blå och gröna skyltar som indentifierar namnet på stationen och linjerna som passerar. Flera busslinjer har en elektronisk tavla som meddelar antalet minuter tills nästa buss anländer.

Ett tips - köp inte biljettern på bussen, köp den i en automat i en metrostation. Annars blir biljetten dyrare och gäller endast på den bussen du stiger på. Håll gärna upp handen på stationen ifall du vill hoppa på - bussen stannar inte alltid ifall ingen skall gå av ! När du skall av måste du trycka på den röda knappen, 'Arrêt Demandé'.

Orly Bus från Orly flygplats i Paris

OrlyBus

Med OrlyBus kan du ta dig från Orly (ORY) flygplats in till centrala Paris.

Orlybus-bussen förbinder Paris Denfert-Rochereau station med Paris-Orly flygplats

Val d'Europe Airports Shuttle (VEA) går mellan Paris-Orly flygplats, olika hotell och nöjesparken Disneyland Resort Paris.

Ta sig fram med Roissy buss från flygplatsen i Paris

RoissyBus

Med RoissyBus kan du ta dig från Charles de Gaulles (CDG) flygplatsen in till centrala Paris (Operahuset).

Se transfer alternativ från Charles de Gaulles flygplats.
Ta dig runt med segway i Paris

Segway

Med en segway kan du ta dig runt under en viss tid i Paris.

Boka en segway och se Paris via hjulen. Du kan på detta sätt ta dig fram på andra ställen än via en buss eller tåg.

Köp en segway runda i Paris!

Ta dig runt med båt på floden Seine i Paris

Båt på floden Seine

Njut av en båttur och se Paris från floden Seine. Du åker förbi flera olika kända sevärdheter som tex Eiffieltornet,Notre Dame mfl.

Det finns flera olika turer på floden Seine, både med dryck och mat.

Boka en tur på floden Seine i Paris!

Ta dig runt med hop on hop off buss i Paris

Hop-on-hop-off Bussturer

Vill du se lite av varje i Paris, hoppa på en hop-on-hop-off busstur och se mycket av Paris sevärdheter.

Boka en tur med en hop on/hop off buss i Paris!

Eiffeltornet Paris
Paris flygplatstransfer
Paris Pass rabattkort
Disneyland Paris
Top