Frankrikes Nationaldag i Paris

Bastiljdagen - la Fête nationale!

La Fête nationale - Frankrikes Nationaldag - 14 juli!

Militärparad och fyrverkeri firas under Frankrikes nationaldag i Paris.
Resten av världen kallas denna dag för Bastiljdagen (det var den 14 juli 1789 som franska revolutionen inleddes när Bastiljen stormades) men fransmännen kallar dagen la Fête nationale! Revolutionen ledde till att staten skildes från kyrkan, feodala privilegier avskaffades, allmän värnplikt uppfanns. Med Napoleon Bonapartes maktövertagande 1799 var den franska revolutionen slut.

Vad händer i staden: Den 14 juli är en heldag och denna dag dukas det fram vin och ostron på restaurangerna och det blir en militärparad på Champs-Élysées och fyrkverkerier över stan.(Fyrverkerierna avfyras från Basin Trocadero, mittemot Eiffeltornet. Man kan se de från Champ de Mars och Trocadero. Starttid för fyrverkerierna är 23.00 och de håller på i 35 minuter.) Många konserter och baler hålls i staden.

Frankrikes Nationaldag

Frihet, jämlikhet, broderskap - var slagorden som yttrades när borgarklassen gick emot kungen och adeln.

Historia
Franska revolutionen inleddes den 14 juli 1789. Det borgerliga ståndet fick nog och tog över parlamentet. Frankrike styrdes vid denna tiden ensamt av Ludvig XVI. Eknomin var vid detta tillfälle i kris pga flera händelser som tex finansiering av ett tidigare krig i Nordamerika mot England, samtidigt spenderade både kungen och adeln pengar på lyx även fast det franska folket svalt. Året innan 1788 var ett tungt år med stor arbetslöshet, missväxt och andra negativa faktorer. Kungen höjde skatterna pga av en tom statskassa och borgarklassen började få nog.

Det gick även rykten om att Kungen tänkte börja skjuta på folket och hade utländska trupper till hjälp i Paris. Efter upproret behölls kungamakten ett tag men begränsades enligt lag. Den franska revolutionen tog slut när Napoleon Bonapartes tog över makten 1799. Han krönte sig själv till kejsare dec 1804.

Bastiljen 1789
Bastiljen var kungens privata fängelse - Ludvig XVI satte fångar i borgen utan en rättegång. Folket ville komma åt vapen och ammunition som fanns i bastiljen. Den 14 juli 1789 belägrades bastiljen och kommendanten gav efter några timmar upp. De som hade varit i Bastiljen dödades av folkmassan även fast de gav upp. Revolutionen innebar att första franska republiken utropades 1792.

Bastiljen var en fästning som byggdes i slutet av 1300-talet och påbyggd i flera etapper. Fästningen revs efter den franska revolutionen. Place de la Bastille är idag platsen där en gång Bastiljen låg ( mellan 4:e, 11:e och 12:e arrondissement).

Kungen Ludvig XVI och Marie Antoinette
1791 gjorde Marie-Antoinette och resten av kungafamiljen ett misslyckat försök att fly undan de franska revolutionärerna med hjälp av vännen Axel von Fersen efter att ha suttit mer eller mindre inspärrade i över 2 års tid. Marie-Antoinette var från 1770 gift med kung Ludvig XVI av Frankrike. Marie-Antoinette avrättades med giljotin den 16 oktober 1793 i Place de la Révolution (nuvarande Place de la Concorde) och hennes man dödades den 21 januari 1793 på ”Revolutionsplatsen” i Paris.

Vilka förändringar i samhället resulterade den franska revolutionen i
1804 infördes Code Napoléon sin lag som byggde på tankarna om frihet, jämlikhet och broderskap. Detta innebar att alla människor blev lika inför lagen i Frankrike. Religionsfriheten slogs fast. Den kvinnliga ställningen stärktes också i samhället. Adelns makt avskaffades.

Hur firas Frankrikes Nationaldag
Det största eventet är den stora militärparaden på Champs-Élysées som pågår i tre timmar och som sänds i TV. Presidenten är hedersgäst och leder paraden. Paraden består av över 230 hästar med ryttare som startar paraden från olika regementen. I paraden kommer också över 120 militära fordon, motorcyklar och självklart över 4000 marscherande militärer och personal från brandkåren och andra olika yrkesgrupper. Samtidigt flyger det flygplan och helikoptrar över Champs-Élysées.

Missa inte fyrverkerietna på kvällen som avfyras från Basin Trocadero, mittemot Eiffeltornet. Man kan se de från Champ de Mars och Trocadero. Starttid för fyrverkerierna är 23.00 och de håller på i 35 minuter. Många konserter och baler hålls också i staden. Dagen till ära öppnar även alla museum upp med gratis entré.

Att tänka på är att fransmännen har två heldagar - både den 13 och 14. Man börjar redan firandet i Frankrike dagen innan den 14 juli.

Fest på Paris brandstationer
Sedan 1937 har Paris brandstationer öppnat upp för fest den 13:e och även ibland den 14:e, juli – det kallas "Bals des pompiers". Brandmännen klär ut sig i sin uniform och serverar champagne och öl till alla som vill komma och besöka de. Festen på stationerna brukar börja på kvällen och avslutas långt in på natten.

Paris
Adress: Place de la Bastille

Kvinnotåget

Kungafamiljen i husarrest.
I och med revolutionen 1789 hade Frankrike förvandlats från ett kungligt envälde till en konstitutionell monarki. Ekonomin stabiliserades dock inte utan hungersnöden fortsatte. Efter att nationalförsamlingen hade återinförts i Frankrike kämpade församlingen för lag och ordning. Upproren fortsatte dock i Paris och under hösten 1789 marscherade Paris kvinnor till fots till slottet i Versailles för att kräva att kungen gjorde något åt de höga matpriserna. Marschen till Versailles bestod av kvinnor och fick därför namnet "Kvinnotåget". Kvinnorna tog kungafamiljen till fånga och de sattes i husarrest i Paris.

Kungen avrättas
Kungen försökte desperat att återfå sin makt i Europa men efter flera år avsattes och avrättades han till slut 1793 i den nya uppfinningen "giljotinen" och Frankrike blev republik.

Giljotinen
Till en början kallades giljotinen för maskinen. Efter Ludvig XVI:s avrättning 1793 fick den namnet "la louisette" eller "le louison". Namnet "giljotin" kom inte förrän vid 1800-talet - dr Joseph Guillotin uppfinning. Giljotinen kom efter revolutionen att bli det verktyg som användes för alla som dömdes till döden i Frankrike. Döden skulle gå snabbt till.

Köp biljett till Nationaldagen på floden Seine

Franska Revolutionen i Paris

Den Franska Revolutionen 14 juli 1789
Se en kort film om den franska revolutionens historia.

Karta - Place de la Bastille
Eiffeltornet Paris
Paris flygplatstransfer
Paris Pass rabattkort
Disneyland Paris
Top