Hôtel des Invalides

Millitärmuseum & Napoleons sarkofag!

Hôtel des Invalides med Napoleons sarkofag!

Det är inget hotell men namnet betyder - Invalidhotellet.
Hit kan du gå om du är intresserad av att se Napoleon I´s sarkofag. Byggnaden är ett stort komplex som inhyser ett armémuseum, ålderdomshem och sjukhus. Napoleons sarkofag finner ni i kyrkan Église du Dôme. Vill ni se ett krigsmuseum är ni också på rätt plats. I byggnaderna finns även Musée des Plans-Reliefs och Musée d'Histoire Contemporaine, samt begravningsplatser åt flera franska krigshjältar.

Alla byggnader ligger i det 7:e arrondissement i Paris.!

Les Invalides Napoleons Grav biljett

Napoleons grav och armémuseet med köföreträde

Access till Napoleons grav etc
Denna biljett gäller 1 dgr där du kan besöka palatset Église du Dôme (Napoleons grav), Musée des Plans-Reliefs och Musée de l'Ordre de la Libération. Du går förbi kön och under ditt besök kan du se rustningar och vapen från Frankrikes kungar och flera andra saker som användes under krigen som : kanoner, svärd. Ni ser även fotografier och personliga tillhörigheter av Francis I, Louis XIV och Charles de Gaulle.

Tid: 1 dgr.

Les Invalides guidad tur

War Museum World Wars Guided Tour

Denna biljett inkluderar guidad tur och krigets historia i liten grupp
Du går med på en rundtur och guiden berättar om flera olika krig som har skett i Frankrikes historia. För er som är intresserad av krigets historia.

Tid: 1,5 - 2 tim.

Ett av de största monumenten i Paris - med Napoleons grav.

Namnet kan härledas till ett hotell men namnet betyder endast det. Förr i tiden bodde soldater i området men idag är det ett museum och här kan ni se Napoleons grav.

Historia
Här har också Kung Ludvig XIV varit initativtagaren till byggnadsverket. Precis som han initierade att Versailles skulle byggas. Det var år 1670 som en order kom att det skulle byggas ett sjukhus som ett hem för åldrade och sjukliga soldater. Liberal Bruant var arkitekten som började att bygga sedan tog Jules Hardouin-Mansart and Robert de Cotte över.

1676 stod en del av byggnaderna klara och det fanns en vallgrav på 196 meter. Det finns två stycken kapell i området. Kapellet Église Saint-Louis des Invalides stod klart 1679. Det var inte förrän år 1708 som Église du Dôme blev klart. I detta kapell hittar ni Napoleons sarkofag. Napoleons kvarlevor flyttades till Paris 1840 från ön Sankta Helena utanför Sydafrikas kust där han levt i exil. Napoleon dog 5 Maj 1821.

Sedan 1905 har Les Invalides också inhyst armémuseet (Musée de l'Armée), som har en stor samling av vapen, rustningar, målningar och dekorationer från alla perioder av fransk historia fram till slutet av andra världskriget.

Vad kan man besöka i Les Invalides?

Église du Dôme / Det kungliga kapellet: Här på bottenvåningen finns kapellet där ni bla hittar kryptorna tillägnade Vauban (fästningsbyggare under Kung Ludvig XIV tid), och (fransk krigshjälte, general och marskalk under 1900-talet) och Joseph Napoleon (Napoleons bror och kungen av Neapel, Sicilien och Spanien). Napoleon II (Napoleons son, kungen av Rom) är begravd i kryptan motsatt hans far kejsaren Napoléon Bonaparte.

Besökare går in i kryptan via en trappa. Detta leder till en tung bronsdörr med två statyer. Ovanför dörren finns följande inskription (ett utdrag ur Napoleons testamente): "Jag önskar att min aska ska vila på Seines strand bland Frankrikes folk som jag älskade så mycket". Sarkofagen sitter på grön granitsockel och innehåller ett bo med sex kistor: en av mjukt järn, en annan av mahogny, två andra av bly, en av ebenholts och slutligen den sista av ek. Napoleon är klädd i sin överstes uniform som bär hans skärp av Légion d'Honneur. Hans hatt vilar på hans ben.

På golvet i mosaik kan du se inskriptioner av imperiets huvudstrider, medan tolv enorma Victory-statyer är monterade mot kryptans pelare.

La Chapelle des Soldats / Soldaternas kapell: Denna del av kyrkan är dekorerad med hundratals troféer hämtade från landets fiender, som representerar de franska väpnade styrkorna från 1805 fram till 1900-talet.

Hôtel des Invalides
Adress: Avenue de Tourville (7 Arr), Paris.

Kuriosa

Napoleons grav
År 1840, under "askens återkomst", beordrade en lag som antogs den 10 juni byggandet av kejsarens grav nedanför invalidernas kupol.

En nationell begravning firades den 15 december och Napoleons kropp lades tillfälligt ner i kapellet i Saint-Jerôme tills Visconti hade avslutat sitt arbete. Kistan överfördes sedan till kapellet den 2 april 1861 i Napoleon III:s närvaro och ställdes upp i en röd porfyrsarkofag.

Köp entrébiljett till Les Invalides i Paris

Källa: Wikipedia. Bilder: Wikipedia, Getyourguide. Biljetter presenteras i samarbete med Getyourguide. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning.
Karta - Les Invalides

Boka hotell i Paris

Sök hotell med sökalternativen i kartan nedan: Filters (din budget m.m), Guests (välj antal personer), Select Dates (välj datum). Du får upp hotell från olika hotellsajter som ex. Tripadvisor, Booking.com, Hotels.com, VRBO mfl.

Eiffeltornet Paris
Paris flygplatstransfer
Paris Pass rabattkort
Disneyland Paris
Top