Versailles

Slottet i utkanten av Paris!

Versailles är Kung Ludvig XIV slott från 1682!

Idag är Versailles ett museum. Det är helt fantastiskt att gå runt i slottet Versailles och i dess trädgård. Inne i slottet går ni genom de stora salarna, tittar på underbara målningar och statyer. Utanför slottet ligger den vackra trädgården. Versailles mest kända rum är den otroligt vackra Spegelsalen med 357 speglar. Och den person man tänker på när man säger slottet Versailles är nog Drottning Marie Antoinette.

Versailles slott stod klart 1682 och det var kung Ludvig XIV som bestämde att det skulle byggas. Versailles är nog lite av ett måste att besöka och det ligger ju inte allt för långt ifrån Paris heller.

Ta sig till Versailles från Paris
Från Paris centrum är det ca 2,2 mil till slottet Versailles! Slottet ligger i zon 4. Du kan ta dig till Versaille med en anordnad tur eller med Paris lokaltrafik. Med ett metrokort Paris Visite åker du på egen hand med kollektivtrafiken hit. Ta RER-tåg C från exempelvis station Champs de Mars i Paris, till station: Versailles Château Rive Gauche (10 min promenad till slottet) i Versailles.

Versailles komplett biljett

Slottet i Versailles: Komplett biljett med audioguide

Access till hela området runt slottet
1-dagsbiljett till palatset och omgivningar. Du får tillgång till hela området runt Versailles (slottet i Versailles, Marie Antoinettes lustslott, Petit Trianon och Versailles slottsträdgårdar). Tillgång till musikträdgården eller fontänshowen (om alternativet är valt vid bokning).

Tid: 1 dag.

Versailles slott inklusive trädgårdarna

Versailles med köföreträde och tillträde till trädgårdarna + guidning

Denna biljett guidad tur i slottet Versailles
Du går med på en 90-minuters guidad rundtur i Slottet Versailles. I biljetten ingår även de storslagna kungliga trädgårdarna och fontänerna. Du får även gå in via en separat ingång, alltså gå förbi kön. Du får självklart stanna kvar efter den guidade turen..

Tid: 1 dag inkl. 1,5 tim guidning.

Entrebiljett till Versailles i Paris

Versailles palats: Inträdesbiljett med audioguide

Du går förbi kön
Du får access till Versailles en hel dag med företräde i kön. Lyssna till din audioguide och se det magnifika slottet.

Vänligen beakta att väntetiden under högsäsong kan vara mer än två timmar under högsäsong, även med en förbokad biljett. Ett tips är att komma tidigt på morgonen.

Tid: 1 dag.

Versailles med transport tur och retut

Från Paris: Versailles Palace & Gardens med transport

Åk med gemensam transport till Versaille från Paris
Entrebiljett till Versailles inkl transport tur och retur. Tillgång till trädgårdarna. Beroende på ditt val kan du även besöka Marie Antoinettes Estate.

Tid: Halvdag eller Heldag från Paris.

Köp Go City Paris Pass stadskort

GO CITY PARIS PASS Turistkort

Spara upp till 40% på entrépriser!

Detta rabattkort är perfekt för dig som vill se flera av Paris kända sevärdheter till rabatterat pris. Du köper ett Paris Pass för ett visst antal dagar (2, 3, 4 eller 6 dagar). Alla entrépriser är då inkluderade och förbetalda. Du visar bara upp ditt Paris Pass vid varje attraktion som ingår i turistkortet. Använd sedan rabattkortet så mycket du hinner under dina aktiva dagar.

Mer info om Go City Paris Pass

Fria inträden och sightseeing:

Eiffeltornet

Hop-on Hop-off buss

Båttur på Seine

Louvren med Mona Lisa

Montparnasse utsiktplats

Triumfbågen

Även god mat m.m

Slottet Versailles

Versailles är Frankrikes mest kända slott. Här bodde Frankrikes kanske mest kända Drottning, Marie Antoinette. Det var också till Versailles som fattiga och svultna parisare marscherade i oktober 1789. Det har kommit att kallas för brödmarschen. Detta var en del av Franska Revolutionen då även Kung Ludvig XVI och Marie Antoinette tvingades lämna slottet Versailles.

Versailles historia
Slottet Versailles byggdes efter att Kung Ludvig XIV bestämde att han behövde en plats där han kunde organisera sin regering. Det var alldeles för mycket oroligheter i centrala Paris vid denna tiden. De som var med och byggde Versailles var Louis Le Vau och Jules Hardouin Mansart.

Slottet stod klart för Kung Ludvig XIV, hovet och regeringen att flytta in i 1682. Under årens lopp byggdes det till flera byggnader av Ludvig XV och Ludvig XVI. Kungafamiljen lämnade Versailles 5 oktober 1789 och återvända aldrig. Detta pga Franska Revolutionen som dragit igång och kungafamiljen tvingades lämna slottet. Slottet blev museum 1837.

Helt fantastiskt att gå i detta slott med anor från 1700-talet. Parken och grönområdena utanför är också helt ofattbara. Tänk er att det var här som Marie Antoinette bodde från 1770 och att hon har gått i trädgården Le Trianon utanför slottet i sina fantastiska klänningar.

Vad kan man beskåda inne i slottet Versailles?

Spegelsalen: En utav huvudattraktionerna är Spegelsalen "Galerie des Glaces". Salen började byggas 1678 och stod klar 1684. Spegelsalen ligger på första våningen och där finns 357 speglar som täcker väggarna. I taket ser ni målningar som föreställer Kung Ludvig XI framgångar genom hans regeringstid. De målades av Charles de Brun. I Spegelsalen undertecknades även Versaillesfreden efter 1.a Världskriget 1919.

Drottningens sovrum: I detta sovrum har flera drottningar sovit bla Marie Antoinette som var gift med Kung Ludvig XVI. De gifte sig 16 maj 1770. Från sitt sovrum ville hon ha en dörr/passage in till barnens sovrum. Detta var mycket ovanligt på 1700-talet. Kungliga barn togs ju oftast inte om hand av sina föräldrar.

Napoleons kammare: Det finns en kammare med detta namn, men det sägs att Napoleon faktiskt inte tillbringade en enda natt i slottet! Han restaurerade slottet och hade tänkt att vara här under somrarna. Han var tvungen att abdikera 1814 och några sommarvistelser blev det aldrig.

Versailles
Adress: Place d´Armes, 78000 Versailles (ca 2,2 mil utanför Paris).

Guidad tur i Versailles med buss från Paris

Från Paris: Guidad tur av Versailles slott med köföreträde

Ca 4 - 5 timmar
Åk med buss till Versailles på en halvdagarstur. Du mötet din guide in Paris som följer med er som guide hela dagen. Guidad rundtur i Versailles och trädgårdarna.

Biljett med tåg till Versailles

Från Paris: Versailles med tåg och Skip-the-line Entrance

Ca 5 tim
Du mötet upp din värd i Paris som följer med er på tågresan och ända fram till slottets entre. Ni går förbi kön och erhållen en audiguide.

Kuriosa

Marie Antoinettes park (Petit Trianon)
Marie Antoinette ville ha ett område där hon kunde få lugn och ro... en egen tillflyktsort. Kung Ludvig XVI lät bygga en park och några hus till henne utanför slottet, The Hameau de la Reine. Ingen kunde komma in där utan hennes tillåtelse, inte ens hennes egen make. Det blev som en liten fantasiby, en tillflyktsplats långt borta från alla ansvar som drottning Marie Antoinette hade.

Här spenderade hon sin tid här som en enkel bondflicka i bondkläder och hon skall till och med mjölkat kor på egen hand. Mest känd var hon nog för sitt slösaktiga leverne med dyra smycken och kläder. Det sägs också att det var här hon träffade den svenske officeren, Axel von Fersen i hemlighet. Parken öppnade 2006 för allmänheten.

Place de la Concorde
Marie Antoinette blev dömd skyldig till högförräderi och avrättades med giljotin den 16 oktober 1793 på Place de la Révolution (nuvarande Place de la Concorde) i Paris.

Köp entrébiljett till Versailles i Paris

Källa: Wikipedia. Bilder: Wikipedia, Getyourguide. Biljetter presenteras i samarbete med Getyourguide. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning.
Karta - Versailles

Boka hotell i Paris

Sök hotell med sökalternativen i kartan nedan: Filters (din budget m.m), Guests (välj antal personer), Select Dates (välj datum). Du får upp hotell från olika hotellsajter som ex. Tripadvisor, Booking.com, Hotels.com, VRBO mfl.

Eiffeltornet Paris
Paris flygplatstransfer
Paris Pass rabattkort
Disneyland Paris
Top